Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιδιώκει να είναι σε διαρκή δημιουργικό διάλογο με την τοπική κοινότητα και κυρίως με τους νέους και τις νέες της πόλης. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας οι πολιτιστικοί φορείς διαμορφώνουν το πρόγραμμα και τις δράσεις τους με σκοπό την παροχή πρόσθετης πολιτιστικής αξίας και την πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Το LaborArtory, η σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων γύρω από τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, εντάχθηκε στο πρόγραμμα της «2023 Ελευσίνα» και αποτέλεσε έναν ακόμα δίαυλο επικοινωνίας με νέους και νέες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα του πολιτισμού. Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022 και κάθε Σάββατο συμμετέχοντες και συντονιστές «έδιναν ραντεβού» στο LaborArtory.
Η εταιρεία πολιτιστικής παραγωγής και διαχείρισης MENTOR, που εδρεύει και έχει σημαντική πολιτιστική δράση στην Ελευσίνα, ανέλαβε τον συντονισμό του εργαστηρίου. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού κλήθηκαν να συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια, να τους καθοδηγήσουν, και να τους συμβουλέψουν μεταφέροντάς τους την τεχνογνωσία, την εμπειρία τους και η δημιουργική τους διάθεση. Ο συντονισμός του προγράμματος έγινε σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Γιάννη Κουκμά, Διευθυντή Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού της ομάδας της «2023 Ελευσίνα».
Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με την παρουσία προσκεκλημένων ομιλητών, ανθρώπων που παράγουν σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού είτε στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Εξέχουσες προσωπικότητες, στελέχη της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Δέσποινα Γερουλάνου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Διευθύντρια Πολιτιστικής Κατάρτισης, κ. Αγγελική Λαμπίρη, και η κ. Γεωργία Βουδούρη, Διευθύντρια Πολιτιστικής Βιομηχανίας, χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία και ώθησαν τους νέους να σε ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Με την παρουσία τους τίμησαν διοργανωτές και συμμετέχοντες και επαγγελματίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα η κ. Μόνικα-Νίκη Τσιλιμπέρδη, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας, η κ. Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής του Γραφείου «Δημιουργική Ευρώπη» και η κ. Αγγελική Πελέκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Χορηγιών μοιράστηκαν εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες με τους συμμετέχοντες και τους παρείχαν χρήσιμες πρακτικές συμβουλές αναφορικά με τα μελλοντικά τους εγχειρήματα.
Ξεχωριστό ρόλο στην πορεία των εργαστηρίων είχε η παρουσία ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με τη δημιουργική πλευρά των πραγμάτων· ο Αντώνης Ρέλλος, σκηνοθέτης, η Μαρίνα Σάττι, μουσικός και ερμηνεύτρια, η Αναστασία Τσοπελάκη, αρχιτέκτων μηχανικός, ο Νίκος Μαυράκης, παραγωγός πολιτιστικών εκδηλώσεως και ο Βασίλης Τσουπαρόπουλος, Graphic designer, Illustrator, ανανέωσαν τις συζητήσεις και έδωσαν στους συμμετέχοντες έμπνευση και κάτι από τη δημιουργική ορμή που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.
Η ομάδα της MENTOR, όχι μόνο προετοίμασε και παρουσίασε πλούσιο υλικό γύρω από την πολιτιστική διαχείριση, την επικοινωνία, το μάρκετινγκ, την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων και από κάθε πτυχή του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός πολιτιστικού έργου για τις συναντήσεις και τα εργαστήρια, αλλά παρείχε και θα εξακολουθήσει να προσφέρει στους συμμετέχοντες υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση. Άλλωστε, οι σχέσεις που χτίζονται σε γερά θεμέλια δεν παύουν να υπάρχουν με το πέρας ενός προγράμματος.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις ιδέες τους για το πολιτιστικό μέλλον της Ελευσίνας. Η δημιουργικότητα και η όρεξη για αναζήτηση του νέου και του διαφορετικού, συχνά συνώνυμα της νεότητας, οδήγησαν σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και καίριες συζητήσεις. Εξάλλου, έτσι αντιμετώπισαν συντονιστές και προσκεκλημένοι κάθε προβληματισμό: ως αφορμή για μια νέα συζήτηση γύρω από τον πολιτισμό, τη δημιουργία, τις τέχνες και το μέλλον της πόλης μέσα από αυτά.
Η «2023 Ελευσίνα» επενδύει στους νέους της πόλης και τη δημιουργική δύναμή τους· είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον τους και μαζί το μέλλον της Ελευσίνας. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων του LaborArtory με την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν τη δική τους πρόταση για ένα πολιτιστικό έργο, την οποία ευελπιστούμε σύντομα να δούμε να παίρνει μορφή στην Ελευσίνα.